338-3809_IMG.jpg

Mod, svett och (inga) dårar...

(Artikeln och bilderna är publicerade med tillstånd av Tidningen Västerbottningen och Eric Nordlund)
Fler bilder? Klicka här ››


ort: STORUMAN

En helt vanlig torsdagskväll i Storuman samlas ett 40-tal ungdomar i en trång källarlokal för att göra upp.
Det är varmt, det är svettigt, det är kraft, det är ursprung.
Kvinna mot kvinna.
Man mot man.
Det kallas armbrytning.
Dårskap, säger den okunnige.
Den ädlaste av kamper, säger den som vet.

Ni kan historien. Heidi Andersson, byn Ensamheten, VM-guld på hög (fem så här långt) och så filmen; Armbryterskan från Ensamheten. Troligen är det fler som känner till Heidi Andersson än som vet något om armbrytning i dess ädla, renodlade tävlingsform.
Så Västerbottningen åkte till den där lite unkna källaren i Storuman, träningslokalen där framtidens armbrytare gnuggas.
Och vi passade på när Heidi Andersson åkt till Stockholm.
Således en kväll utan riktig stjärnglans. Bara hårt arbete, avgrundsvrål, mörka blickar, hotfulla gester och... ...nej. Jo, okej, hårt arbete och vrål och en och annan psykande blick, men god stämning, muntra miner och även nära till skratt. Armbrytningens sociala sida ska inte underskattas, det är uppenbart.
Förresten, en aning stjärnglans kan klubben erbjuda även utan Heidi. Det brukar krävas väskor för att bära hem priserna när det varit SM, senast tog klubben 41 medaljer, och även internationellt börjar fler namn än Heidis att synas. På senaste VM de deltog i, 2004, tog till exempel hennes kusin Fia Reisek hem ett guld och två brons. Årets VM i Japan, som gick i november, åkte inte svenskarna till, för dyrt.

Största klubben i Sverige
Bakom alla framgångar ligger vardagsslitet. Två gånger i veckan är det träning i källaren på Skolgatan i Storuman. Fram till 2004 hade man bättre träningslokal, men den brändes ner, och här står man.
Andreas "Lill-Andte" Johansson - smeknamnet antyder hans matchvikt, 135 kg - är ett tungt namn på mer än ett sätt. Han är inte bara ordförande i Storuman Armsport, som klubben heter, utan i hela Svenska Armsportförbundet. Han berättar att av Sveriges 400 organiserade armbrytare finns 50 i Storuman.
Nu kanske du förstår att det är stort?
Det sociala i sporten är tämligen självklart. Tennis kan man stå och nöta mot en vägg, på skidor kan man sega på mil efter mil i ensamhet i skogen, men ska man bryta arm måste man ju faktiskt vara två.
- Och det är så enkelt, säger Andreas. Ett bord kan man bygga själv - det är hela utrustningen!
Bordet ska ha en stålram och handtag för den hand som inte används för brytningen, och så en kudde på var sida om brytarna så att den förlorande handen landar någorlunda komfortabelt. Som träning rekommenderar "proffsen" i Storuman allmän styrketräning som en bra grund.
- Men är man intresserad av att bryta, då ska man åka och titta på hur det går till vid en tävling eller träning, prata med någon armbrytare och be dom visa grunderna. Det är det bästa sättet, säger Andreas, som trots trängseln i Storuman gärna ser fler aktiva.

Men man måste väl vara stark?

- Visst bygger det på styrka, men alla som vill kan bli starka. Sedan är det viljan och tekniken det hänger på. Det är definitivt en sport för alla, säger Andreas Johansson, och klubbens huvudtränare, Leif Andersson, instämmer och säger:
- Sedan är det bra att öva greppträning. Då kan man använda ett räcke, ringar eller försöka ta sig upp för ett rep utan att använda benen. Magmusklerna är viktiga i armbrytning.

Armbrytargymnasium
Åtta bord finns i den lilla lokalen och det är full aktivitet vid alla denna torsdag kväll. Det pratas egentligen inte så mycket, men det bryts desto mer. Framgång föder framgång och Heidis framgångar är det som gett sporten det riktiga lyftet i Storuman.
Men ännu ett lyft hoppas man på. Dels ett större erkännande, vilket man hoppas uppnå med ett nyinlett samarbete med brottningsförbundet. Detta lär ska vara mycket lyckat i Norge, och Andreas Johansson tycker att sporterna ligger nära varandra och att det finns mycket att lära för båda parter, inte minst när det gäller träning.
Den andra delen i erkännandet är kopplat till Luspengymnasiet, som från och med i höst bli det första armbrytargymnasiet i Västeuropa. Sådana finns idag endast i Ryssland. Förutom ren och skär armbrytning kommer till exempel kost, fysiologi, idrottsmedicin och träningsupplägg att ingå i utbildningen.
Med tanke på detta är det nog läge för klubben att börja leta nya lokaler. En trång källare passar inte Sveriges bästa och största armbrytarklubb med flera internationella storheter i vardande.
Fast å andra sidan är det ganska charmigt med svett, stånk, stön och trängsel...

ERIC NORDLUND
0910-376 41
eric.nordlund@vasterbottningen.se


 


umluspen.gif
linjalen.gif
oew.gif
vm_data.gif
backup.gif
rena_vinnare.gif