Policy


DET HÄR ÄR ETT POLICYDOKUMENT FÖR
STORUMAN ARMSPORT LAPPMARKEN


1. FÖRORD
Storuman Armsport är en ideell idrottsklubb som jobbar med barn och ungdommar samt vuxna.
Vår mål är att förbättra ungdomarnas och de vuxnas fysiska och psykiska välmående.
Våra arbetsredskap är fysisk träning och mängder av ideer som vi ledare, seniorer och tränare har men även mängder av ideer som våra barn och ungdomar ger oss.
Vi är glada att du valt oss och hoppas att vi kan hjälpa dig att må bra, trivas och ha roligt med armbrytningen. I en armbrytare hittar man flera idrotter bl.a. kan vi nämna kulstötaren för sin explosivitet, tyngdlyftarens styrka, 100 meterslöparens snabbhet, brottarens uthållighet, boxarens klipp. Lägg ihop allas speciella träningar så får man en bra armsportare.
Vi utgår från att alla har ett behov av att utvecklas och lära sig nya spännande saker.
Men även att känna tillhörighet och trygghet vilket idrotten ger många.
I en bra trygg miljö med rätt stöttning kan alla göra stora framsteg.
Vi som tränare och ledare finns där för att skapa bästa möjliga förutsättningar för dig genom att hjälpa och stötta dig i din idrottsutövning.
Vi hoppas att detta kompendium skall ge dig en inblick i regler, rutiner beslutsvägar och processer inom Storuman Armsport.
VÄLKOMMEN i gänget
2007-03-29
Styrelsen
Storuman Armsport – Lappmarken

 

2. INFÖR TÄVLING
Dom flesta av oss är lite nervösa inför olika tävlingar. En del kan verka lugna på utsidan men har tex. svårt att somna
kvällen innan. Detta är helt normalt! Faktiskt så är det så att man gör en bättre tävling när man är lite nervös innan. Då är alla sinnen skärpta och kroppen förbereder sig inför matcherna.
Tränarna informerar löpande om aktuella tävlingar vid samling före träningspassen. Vid träningarna tar tränarna emot anmälningar till nästkommande tävlingar. Om du är förhindrad att delta vid träning måste du ringa till någon av tränarna och anmäla dig.
Någon bantning är ej tillåten.
Misstänker vi tränare att en armbrytare bantar kommer vi att ta upp detta till diskussion med den berörda armbrytaren. Om det är nödvändigt kommer armbrytaren att anmälas till en högre viktklass för att undvika bantning. Mer om detta finns under avsnittet kost.

 

Information innan tävling

Tränarnas uppgift är att informerad dig om detaljerna inför tävlingen. Informationen skall innehålla.
• Datum och tid för invägning och tävlingsstart
• Kostnader för resan
• Ort och tävlingslokal
• Vem som är tävlingsarrangör
• Vilka deltar i tävlingen från Storuman Armsport
• Vilken/vilka ledare som åker
• Avresetid, plats och beräknad hemkomst
• Färdmedel (bilar eller buss)
• Måltider. Om vi ska ta med mat. Det är alltid bra att packa ner något att dricka och några mackor

 

Armbrytarens egna förberedelser innan avresa
Armbrytarens uppgift kvällen innan tävling är att kontrollera den utrustning som skall med
Följ nedanstående checklista:
• Rätt tävlingströja ,byxor och skor
• Träningsoverall
• En ”armvärmare”
• Handduk 1st liten samt 1st valfri till duchen
• Vattenflaska
• Mellanmål, matpengar/fickpengar
• Ombyteskläder (efter duschning)

 

Ankomst till tävlingslokalen
När vi kommit fram till tävlingslokalen skall armbrytaren byta om till tävlingskläder. Tränarna finns i invägningslokalen. Sök upp tränaren för vidare instruktioner. Oftast får ni ett invägningskort där ert namn, klubb, vikt och ålderskategori står. Efter invägningen byter ni om ifall ni skall äta ute.

 

Innan tävlingen startar
Efter att ni ätit byter ni om och påbörjar er uppvärmning i tävlingslokalen. Antingen gör ni den enskilt eller i grupp. Det är väldigt viktigt att ni värmer upp för att slippa skador samt för att ni skall orka tävla. Det är som att varmköra en bilmotor. Belastar man en kall bilmotor för fullt så är det stor risk att den går sönder. En bra regel är att ni skall bli svettiga, då har kroppen nått rätt temperatur. Alla delar av kroppen är viktiga men speciellt kan vi nämna handleder och axlar. Oftast påbörjas tävlingen med en line up där alla tävlande deltar. Lyssna till de instruktioner ni får av er tränare samt den i arrangörsklubben som ansvarar för Line up:en.

 

Tävlingsstart
Äntligen kommer tävlingen igång. Tävlande och ledare hejar på sina klubbkompisar. Här är det lätt att glömma bort både tid och rum. När det ungefär är 10 minuter kvar till din match så går du åt sidan och påbörjar din egen uppvärmning. Samtidigt som du värmer upp skall du själv tänka hur du vill att matchen skall gå och vilket grepp/stil du skall använda mot din motståndare.
OBS! Tävlingsklädsel skall vara helt påtagen innan ni går in i matchen.

 

Match
När du gör entre vid bordet hälsar du på domaren samt din motståndare genom att skaka hand. När domaren är klar startas matchen. Det är inte lång tid du har på dig att besegra din motståndare. Här vinner den som har starkast vilja och mest kunskap i armbrytning. Armbrytningen är en bedömningssport vilket innebär att domaren dömer efter hur han uppfattar situationen. Ni som armbrytare får under inga omständigheter skrika åt en domare eller åt er motståndare. Efter matchen skall ni tacka domaren och er motståndare .

 

Efter matchen
Se till att få på er träningsoverallen snabbt så ni inte blir kall. Drick lite vätska och återhämta krafterna. Ett mycket bra sätt att lära sig är att lägga sig ner och blunda. Gå igenom matchen en eller två gånger till. Tänk på vad ni gjorde rätt och vad ni kunde gjort annorlunda. Fundera på vad du skulle ändra om du skulle möta samma motståndare igen. En förlust är alltid svår att ta, men vår uppfattning är att man lär sig mer av en förlust än av en vinst. Om du är fundersam runt något så får du gärna fråga tränaren om råd. Det är viktigt att tänka igenom matchen ordentligt. Gör du inte det så har du inte lärt dig något. När ca 2- 5 minuter gått är det så dags att börja förberedelserna inför nästa match. Det är inte fel att göra misstag,
men det är däremot fel att göra om samma misstag en gång till!

 

Prisutdelning
Efter tävlingen är det så dags för prisutdelning. Om du kommit bland de tre bästa i din viktklass så får du en medalj eller en pokal. När du går upp på prispallen skall du bära Storuman Armsports träningsoverall. Det finns två anledningar till detta.
1. Det skall synas att armbrytaren som erhåller pris bär våra färger
2. Våra sponsorer skall synas
Ett passande kinesiskt ordspråk: En drake stiger inte i medvind, endast i motvind!

 

3. DELTAGANDE I MÄSTERSKAP OCH ANDRA TÄVLINGAR
Brottning är en förhållandevis billig idrott. För att träna brottning behövs endast vanliga gymnastikkläder och skor samt ett medlemskort i klubben.

 

Priser för medlemskort 2007
Ungdomar upp till 18 år: 200 kr
Vuxen: 300 kr
Familjekort: 500 kr
Medlemsavgiften ger dig tillgång till föreningens alla aktiviteter.
Vad beträffar tävlingsverksamheten så är det helt fritt för armbrytaren att själv avgöra om man vill börja tävla eller endast träna. Vi från tränarsidan vill att man tränar ett tag innan man gör sin tävlingsdebut. Om man väljer att tävla inom armbrytningen så använder vi oss av följande grundregel.
1. Alla tävlar i närområdet. (Norrbotten och norra Finland)
2. Dom som klarar av motståndet i ovanstående område erbjuds möjlighet att delta på tävlingar utanför närområdet för att öka svårighetsgraden i matchningen. Tex. södra Finland, nord Norge, södra Sverige eller Ryssland.
3. Deltagande på SM kan endast genomföras om den aktive betalat gällande avgifter för medlemskap.
4. I de fall armbrytaren visar god träningsvilja samt framgångar på större tävlingar gör tränarna en bedömning ang.
deltagande vid SM.

 

4. DELTAGANDE I MÄSTERSKAP OCH ANDRA TÄVLINGAR
Med hård och målmedveten träning har du möjlighet att delta i olika mästerskap på olika nivåer.
SM, Svenska mästerskap
Aktuella klasser: Höger och vänster arm i damer och herrar (junior, senior samt master).
Kvalificering till SM sker genom målmedveten träning. I övriga fall avgörs deltagande av tränarna
Nordiska mästerskap, Europa Mästerskap samt Världsmästerskap
Deltagande kräver uttagning till Svenska landslaget.

 

Northern arms

Arjeplog

Wild Arm

Storuman

Golden arm

Eskilstuna

Viking arm

Stockholm

 

Uppladdning inför Svenska mästerskap
Tränarna kommer i början av tävlingssäsongen att göra en inventering över aktuella brottare till kommande säsongs SM tävling. Du kommer i god tid att bli tillfrågad om du vill medverka vid SM tävling. Vill du delta vid nästkommande SM kommer du tillsammans med tränarna att göra upp ett speciellt träningsschema. Schemat syftar till att du skall vara i toppform till SM tävlingarna. Schemat innebär en hel del träning utöver det du är van vid. Du måste ha en stark egen vilja att sträva framåt mot målet som är SM. I schemat där tränings mängden ökas varje månad kommer bla. löpträning, styrketräning och teknikträning att ingå. Varje månad kommer du att få jobba mot högre mål beträffande din fysiska
prestation. Tränarna kommer att rekommendera speciella tävlingar där vi vet att du får möta hårt motstånd. I vissa fall kan du få gå i en annan viktklass än din egen för att möta varierande och hårdare motstånd. Dessa tävlingar har ett enda syfte, nämligen att du skall få den bästa tänkbara sparringen inför mästerskapet. Individuell anpassning av tävlingarna är nödvändig. Obligatorisk närvaro gäller på samtliga träningsläger anordnade av Storuman Armsport.

 

Du bör tänka på vad du gör utöver armbrytningen. Deltagande i andra sporter eller fritidsaktiviteter där du riskerar skador
måste du undvika i största möjliga utsträckning. Ansvaret ligger på dig att inte äventyra SM-uppladdningen!

 

5. KOST och DOPING
Du blir vad du äter brukar man säga! Det är så rätt så. Bra kost är lika viktigt som bra träning om du vill nå framgång inom armsport. En armbrytare säger inte ”jag tycker inte om den där maten”. Eftersom du tränar hårt förbränner din kropp mer än ”medel Svensson” det betyder att du måste tillföra mer näringsämnen och mineraler till din kropp än andra. Vad händer då om du inte gör det? Ungefär samma sak som med en bil. Om oljan tar slut i motorn så kommer motorn att gå ett tag men den låter väldigt illa. När bensinen är slut så står bilen still. Tankar du dålig bensin i en bil så går den dåligt osv. Precis samma sak gäller för dig som idrottsutövare.

 

Frukost, lunch, middag och kvällsmål är obligatoriska måltider för en idrottsutövare.

Efter ett hårt träningspass behöver din kropp tillföras energi. Ta gärna med tex. en banan som du kan äta direkt efter träningspasset. Det återställer balansen i kroppen snabbt och effektivt. Ofta tänker armbrytare på vilken viktklass dom skall tävla i. Detta faller sig naturligt genom att träna och äta bra så hittar er kropp en egen idealvikt. Det betyder att er kropp ger er de absolut bästa förutsättningarna att lyckas i er egen vikt. Eftersom många av våra armbrytare är ungdomar så växer man. En del växer på bredden först och året därpå skjuter man på längden. Allt detta är normalt och får absolut inte störas av tex. bantning. Det viktiga är att ni inte försöker er på att styra naturens lagar genom minskat kostintag. Ni och ingen annan är ansvarig för er kropp. Det finns skrämmande exempel på människor som börjat banta och blivit anorektiker i unga år. Många unga är inte nöjda med sin kropp vilket gör er till en grupp som ligger i farozonen. ”Tyvärr” finns det inga genvägar till en atletisk kropp. Endast målmedveten
träning och bra kost kan ge er en känsla av välmående. Som tränare har vi ett ansvar att ta upp detta med de vi misstänker kan hålla på med bantning.

Vid misstanke handlar tränarna enligt följande:
1. Samtal med den berörd armbrytare
2. Samtal med föräldrarna
3. Anmälan i högre viktklass
4. Samtal med sjukvården
5. Avstängning från tävling
6. Avstängning från träning
I ovanstående process deltar tränare, armbrytaren, föräldrar och sjukvården. Alla insatser skall sättas in för att hjälpa densom eventuellt har blivit drabbad. Här behöver vi tränare hjälp av er föräldrar att i ett så tidigt skede som möjligt få signaler hemifrån. Signalerna kan vara illamående, minskat kostintag, huvudvärk eller prat om bantning. Vad beträffar Doping tar Storuman Armsport bestämt avstånd från användande av otillåtna medel. Inom idrott har det förekommit användande av otillåtna medel för att snabbare nå resultat. De som nått resultat via doping känner sig säkerligen inte stolta över det dom gjort! Innerst inne har dom fuskat till sig framgångarna. Många idrottsmän och kvinnor som i unga år använt olika preparat har som vuxna fått stora problem med sin hälsa. Storuman Armsport:s medlemmar skall vara fria från otillåtna preparat. Lista över dessa finns på Riksidrottsförbundets hemsida. Om ni får medicin från en läkare som är receptbelagt måste ni kontrollera med läkaren att det ej är klassat som
dopingpreparat. Ansvaret ligger på er personligen i alla lägen. Men skulle det vid något tillfälle i framtiden framkomma att någon armbrytare inom Storuman Armsport använt dessa preparat kommer hela klubbens verksamhet att ifrågasättas av sponsorer, tidningar och våra supportrar. Alla våra sponsorer kräver att alla armbrytare i klubben tar avstånd från doping.

 

6. FÖREBILD
Som idrottare är du en förebild för många andra. Speciellt för dom som är yngre än du själv.
Här har du ett stort ansvar att bära. Du skall uppträda korrekt och rättvist på träningarna, tävlingarna och på fritiden. Du är nämligen armbrytare och förebild på fritiden också. När man byter skola till högstadiet eller gymnasiet så finns det många nya saker som lockar. Rökning och alkohol är två av dom som många kommer i kontakt med i åldern 15 och uppåt.

Se därför till att inte börja.

En enkel regel gäller:

Armsport, armbrytning utövas i armbrytnings lokalen eller på tävlingar!
Det ni genom den allsidiga träningen lär er gör att ni kan känna er säkra i de allra flesta hotfulla situationer. Ni får endast utöva era kunskaper i självförsvar. Box och brottarträningen är endast avsedd för att du ska bli en bättre armbrytare. Kommer det till tränarens kännedom att någon armbrytare vid något tillfälle brutit mot regeln kommer avstängning från träning och tävling att ske omgående.
Avstängningstiden beror på hur allvarligt det som inträffat är.

 

Vid ”pub bryning” finns risk för att er kunskap och styrka medför att ni knäcker motståndarens arm.
Den kunskap ni förvärvat inom armsporten skall förvaltas väl och ej missbrukas.

 

Bra ledare behövs alltid!
Den dagen du väljer att sluta som aktiv idrottsutövare finns det alltid en plats i klubben för dig. Dom armbrytarkunskaper du fått genom åren av din tränare, kamrater och motståndare kan du föra vidare till nästa generation armsportare i klubben, genom att bli tränare eller ledare. Det är många människor i dag som lägger ner mycket tid för att du skall ha så bra förutsättningar som möjligt att bli en bra armbrytare.
Detta kan du återgälda genom att själv jobba inom klubben i framtiden. Ett bra mål som tränare/ledare är att matcha fram någon armbrytare till större framgångar än vad man själv lyckas med under sin aktiva karriär.

 

Ju fler ledare/tränare desto bättre verksamhet kan vi bedriva. Ingen är en bra armsportare från början, det är något man fostras till genom

stora uppoffringar och mycket träning.

 

7.MOBBNING
Storuman Armsport tar mycket bestämt avstånd från mobbning. Alla skall ha möjlighet att delta i vår verksamhet. Vad är mobbning? Mobbning kan definieras genom att en eller flera personer utsätter någon eller några andra för negativa handlingar. Detta kan vara slag sparkar, nedlåtande ord eller miner som upplevs obehagligt för den som blir utsatt. Mobbning behöver inte synas. Som slag och sparkar eller ord, det finns så många sätt att göra illa andra människor. Huvudregeln är att om du upplever händelsen som negativ eller kränkande klassas det som mobbning och måste omedelbart upphöra.
Meddela din tränare omgående om du själv upplever eller ser någon utföra mobbning!

 

Vad händer när mobbning upptäcks?
- Tränaren/ledarna samtalar med den eller de som utfört mobbningen
- Samtal med den utsatta sker
- Om mobbningen inte snarast upphör vidtalas föräldrar eller målsman
- Möte arrangeras mellan samtliga inblandade samt föräldrar eller målsmän
- Avstängning från träning och tävling av mobbarna, om inte den utsatte kan känna trygghet i klubbens verksamhet.
- Om den utsatte är yngre kan en äldre armbrytare knytas som stödperson
Förebyggande arbete sker genom gruppsamtal med armbrytarna varje vecka där vardagshändelser tas upp.
Klimatet i skolan och fritid gås igenom och aktuella händelser ventileras
Armbrytare uppmanas att vara ödmjuka och inte vara delaktiga i mobbning
Ledare/Tränare är goda förebilder och behandlar alla med respekt.
Samt kräver själva att bli behandlade med respekt.

8.HUR HÅRT VILL JAG SATSA?
Armbryning är som många andra sporter en gren som inte har några gränser för hur hårt eller mycket man vill träna och
satsa på idrotten. En sak är dock säker, nämligen att ingen når toppen utan mycket hårt slit. Det finns inga genvägar.
Alla har vi olika förutsättningar. En del har bra kondition och orkar träna hårt, andra är starka och några är snabba.
Genom åren har många talanger kommit och gått. En del har slutat för att kompisen alltid vann. Andra slutade för att dom
kom upp i en svårare viktklass.
Många slutade när dom blev seniorer.
En del kunde inte ta förluster. En del krävde snabba resultat av träningen och blev besvikna när två månaders träning inte
gav dom SM medalj.
Armbrytning är en av dom mest rättvisa sporter som finns eftersom vi tillämpar vikt och åldersklasser, samt inte behöver
oroa oss för om vi har tillräckligt bra och dyr utrustning. Det tar tid att bli en bra armbrytare, men om du är målmedveten
och tränar hårt så kommer framgångarna.
Frågan är bara vad du vill, vad och hur mycket är du beredd att offra. Allt har ett pris och det finns inga genvägar i
armsport!
Ett USM-guld kan kosta dig 5000 timmars träning. För någon annan kan det räcka med 3000
Eller för en tredje person kanske 10 000 timmar för att komma på pallplats.
För den som vill nå det absoluta toppskiktet inom armsport krävs en hel del träning. Från 15-16 års ålder får du räkna med
att det krävs 2 hårda pass armbrytning och ytterligare 4 hårda styrkepass i veckan och ofta två pass per dag vissa perioder.
Då krävs att man har bra stöd hemifrån. Armbryningen blir bara en del av din totala träning. I dag kanske armbrytningen
är den enda träning som du regelbundet utför två gånger i veckan.
Hjälp och stöd med ett bra träningsprogram får du av din tränare. Tveka inte att prata med oss om du
vill satsa mer på träningen.
Samtidigt som man satsar på armsport måste man också komma ihåg att det finns ett liv efter idrottskarriären. Allt måste
ha en balans, skola, jobb, familj, kompisar och träning för att du ska må bra.
Vilka framgångar man än får inom skola, arbetsliv eller genom idrotten så får man inte glömma var och varför allt började
en gång i tiden. Idrott är och skall vara roligt.
Under träningen är det vikigt att du är koncentrerad på vad tränaren och andra visar och berättar. Försök att variera
träningskompis eftersom det är bra att lära sig olika stilar. Bäst träning får du om du tränar tillsammans med armbrytare
som är lite bättre än du själv. Då får du inget gratis på träningen utan måste kämpa. Tjejer ska träna mot killar.
Så ta tillvara de få träningstillfällen som vi har och satsa hårt. Allt som tränaren och andra visar går att genomföra på
tävling. Varje grepp varje stil, topp eller hook skall nötas in och kräver hundra eller tusentals bryt innan det sitter perfekt.

 

POLICYDOKUMENT FÖR STORUMAN ARMSPORT LAPPMARKEN 10
9. SKADOR

Skador är inte vanliga inom armbrytningen. Det finns sporter som är betydligt mer skadedrabbade än brottningen. Fotbolloch
ishockeyspelare har betydligt mer skadedrabbade på elitnivå än armbrytare.
Om olyckan skulle vara framme och du blir skadad bör du uppsöka läkare om problemen kvarstår. I många fall kan det
vara värt att besöka en bra massör först. För det mesta handlar det om sträckningar, muskelbristning, stukning eller att
någon sena hoppat ur läge. Då kan en duktig massör och vila vara den bästa hjälpen. Innan du börjar träna och tävla efter
en skada måste du vara helt återställd så du inte känner av skadan. Börjar du för tidigt är det stor risk att skadan förvärras
tillföljd av att du inte kan träna under en hel säsong.
Om en allvarligare skada skulle inträffa så skall du fylla i en skadeanmälan som skickas till ditt försäkringsbolag. Du har
ingen försäkring via din klubb I dagsläget utan det är upp till dig som aktiv att se till att du har en försäkring som täcker
eventuella skador. Skulle men uppstå i framtiden så finns din skada registrerad hos försäkringsbolaget.
Det är viktigt att du lyssnar till din signalerna från din egen kropp. Känner du att du har ont någonstans så skall du jobba
extra med att mjuka upp och träna det delen mer. Tex. om du drabbas lätt av axelskador så måste du själv träna upp
styrkan i axlarna genom lättare styrketräning.

 

POLICYDOKUMENT FÖR STORUMAN ARMSPORT LAPPMARKEN 11
10. EKONOMISKA REGLER VID TÄVLING

Olika regler gäller beroende på hur lång tävlingen är. Följande riktlinjer är framtagna.
Vid endagars tävling
Den aktive står för startavgifter samt resa.
Vid tävling mer än en dag
Den aktive betalar resa, logi och startavgift. Resan och logi kan om det finns ekonomiska förutsättningar till detta
subventioneras.
Ledarens ansvar vid eventuell subventionering från klubben vid tävlande
I god tid innan tävling kontakta föreningens kassör för att erhålla pengar. Ledaren upprättar en kostnadsbudget enligt
ovanstående villkor.
Ledaren ansvarar även för att kvitton m.m. redovisas till kassör inom 3 dagar efter hemkomst från tävling.

 

POLICYDOKUMENT FÖR STORUMAN ARMSPORT LAPPMARKEN 12
11. FÖRÄLDRAENGAGEMANG

Man kan börja med att säga att du som förälder har tur som har ett eller flera barn som på sin fritid vill sysselsätta sig med
idrott. Barnen och ungdomarna får med sig mycket från idrotten in i vuxenlivet! Inte minst den fysik som dom genom
träning bygger upp och har nytta av. Idrotten fostrar har vi alla hört förr och det stämmer änn! I Storuman Armsport är
flickor och pojkar i alla åldrar med på träning och tävling vilket gör att dom lär sig respektera och umgås med varandra
trots en stor åldersskillnad.
Skolidrotten har under senare år kritiserats hårt och larmrapporter avlöser varandra om barnens fysiska hälsa. Vad är då
boven i det hela? Alla skyller på data och tv vilket säkerligen är sant! Men vi föräldrar har också en roll och ett ansvar att
stötta våra barn i deras utveckling och uppväxt. Storuman Armsport har tagit fram detta kompendium för att det för nya
armbrytare och föräldrar skall vara lättare att komma in i verksamheten. Här kan du hitta svar på de flesta frågor som rör
vår verksamhet. Frågor som du kanske annars inte skulle våga ställa till någon hoppas vi att du får svar på här.
Varför vill vi då att ni föräldrar skall kunna armbrytning? Det är ju barnen som tränar och tävlar i framtiden
förhoppningsvis. Erfarenhetsmässigt vet vi att de barn och ungdomar som har ett bra stöd hemifrån har bättre
förutsättningar att lyckas med allt dom gör. Vi menar inte att ni skall packa och bära barnens väskor till träning och
tävling. Vi menar att ni skall finnas med i bakgrunden för att sedan kunna stiga fram när någon behöver hjälp eller vill ha
kontakt. Oftast är det inte ens egna barn som vill att man skall ”knyta skosnörena” åt dom! Men finns du med som vuxen
så garanterar jag att du får knyta många ”skosnören” innan en tävling. Det kanske är barnens första kontakt med dig.
Vuxna förebilder behövs i varje förening. Vi söker ett mycket bra föräldraengagemang och vill värna om och utveckla det.
När vi arrangerar tävlingar behövs alltid hjälp, när vi åker på tävlingar behövs alltid hjälp, när Wild Arm arrangeras behövs
hjälp. När vi samlar in pengar till tävlingar, träningsläger m.m. genom lotteriförsäljning, arbetsdagar osv. så behövs hjälp.
Ibland får man höra ”jag har inte tid”. Det vi vill är att man funderar på varför vissa alltid har tid och varför vissa aldrig
har tid. En verksamhet som sysselsätter runt 50 personer är tidskrävande det förstår alla. Kan vi då dela den tiden på flera
ideellt arbetande funktionärer och föräldrar så kan verksamheten leva och utvecklas. Vi tror att organisationen blir
självförsörjande med ledare och funktionärer när dagens armbrytarungdomar blir föräldrar och deras barn skall ta steget ut
i idrottslivet. Dom kommer att komma ihåg er för de arbetsinsatser ni gjort för dom och ha er som förebilder i sitt sätt att
agera som föräldrar. Kan det stämma? Svaret är ja på den fråga! Under förutsättning att dom får uppleva det nu och under
hela sin uppväxt.
Om vi är många som hjälps åt så kan vi uträtta mycket, ja kanske till och med underverk!

 

POLICYDOKUMENT FÖR STORUMAN ARMSPORT LAPPMARKEN 13
12. VEM FATTAR BESLUT

Storuman Armsport Lappmarkens högsta beslutande organ är årsmötet. Vid årsmötet har du som medlem möjlighet att
föra fram dina åsikter. Vi årsmötet väljs även representanter till den styrelse som skall styra föreningens verksamhet under
det kommande året. En styrelse är uppbyggd enligt följande:
• Ordförande
• Vice Ordförande
• Kassör
• Sekreterare
• 2 st ledamöter och 2 st styrelsesuppleanter
Under ett verksamhetsår sammanträder styrelsen vid behov. Har du något speciellt ärende som du vill att styrelsen skall
behandla kan du ta upp det med någon av styrelsens medlemmar. Samtliga styrelsemöten protokollförs vilket betyder att
du som medlem kan begära att få läsa protokollen och se vilka beslut som fattats under året.
I den dagliga verksamheten fattas besluten av ledare och tränare med ledning av detta kompendium. Kompendiet skall
vara grunden till vår verksamhet.
Storuman Armsport Lappmarken är medlem i Svenska Armsportförbundet som i sin tur har ett samarbetsavtal med
Sveriges Brottningsförbund (SBF) som är samlande organ för Sveriges alla brottningsklubbar.
Vill vi ändra något som armbrytarklubb måste vi först gå med vårt ärende till Svenska Armsportförbundet som behandlar
det på sitt styrelsemöte. Därefter överlämnas ärendet, om det anses nödvändigt, till SBF och dess styrelser. Om det är
frågan om stora förändringar tas ärendet upp på SBS:s årsstämma. SBF:s årsstämma är det högsta beslutande organet i
Sverige inom brottningen. Högsta beslutande organet inom idrotten i Sverige är Riksidrotts förbundet (RF)

 

POLICYDOKUMENT FÖR STORUMAN ARMSPORT LAPPMARKEN 14
13. HISTORIA

Redan dom gamla Grekerna…..Ja det är vad man säger om något som är väldigt gammalt. Men Armbryning är nog ändå
äldre än grekernas storhetstid.
Armbryning är nog en av de första sporter eller tävlingsgrenar som människan kom på.
Alla folk runt hela jorden tävlar i armbrytning, det är en fredlig form av kampsport, alla kan göra upp med en
armbryarmatch utan alltför stor risk för skador.
På alla världens språk finns ett namn på denna sport.
Vikingarna älskade alla kampsporter, dom torde ofta tävlat i armbryning. Kanske är det därför den är så populär i Norden,
Ryssland och bland Germanska folkgrupper.
I gamla Nordiska gudasagan sägs det att guden Tor brottades med ålderdomen och förlorade. Men var det inte i
armbryning han förlorade mot den gamla tanten. Jag tror han var för stolt för att brottas och kasta en gammal tant. Det
måste ha blivit fel vid översättningen. Armbryning är ju en typ av brottning. Det märks på flera språk. Ja det var bara lite
egna amatör historiska försök att förklara denna gamla kampsport.
När man på 1800 talet började om med de Olympiska spelen i Aten fanns Armbrytning med på det första moderna
Olympiska spelen som en egen gren. Senare togs grenen bort från OS-programmet på grund av svårigheter att enas om
gemensamma regler.
Nu finns gemensamma regler i hela världen, men vägen dit har varit lång.
World Armsport
Dom första moderna tävlingarna hölls Gilardis saloon i Petaluma Kalifornien USA 1952
Man tävlade sittande vid speciella bord.
1962 hölls de första Världsmästerskapet i armbryning i Petaluma.
Mottot var ”Rå styrka och ära” tävlingen utfördes fortfarande sittande. Hälsningsfrasen mellan armbrytare blev
”Vi ses i Petaluma”
1967 bildades det internationella förbundet för armsport WAF. Förbundet har nu över 70 medlemsländer .USA, Ryssland,
Kanada, Georgien har länge varit ledande inom sporten men många nationer har nu starka landslag. Europa dominerar nu
med ett fåtal undantag sporten.
1984 startades det Svenska ArmbrytareFörbundet SABF i Eskilstuna av Holger Krekola
1992 bildades den första klubben i Norrland i Storuman LAK Lappmarkens Armbrytar Klubb.
Läs mer på vår hemsida om hur det började.
Fortfarande bröt man sittande vid speciella bord där man bands fast. Den moderna formen av stående armbrytning kom till
Sverige och Storuman 1994.
2000 i samband med att Storuman arrangerade SM. Bildades dagen före tävlingarna det nya Armsportförbundet SVENSK
ARMSPORT.
2006 samarbete med Svenska Brottare Förbundet. Har medfört att vi nu tillhör Riksidrottsförbundet. Samma år bytte vi
namn på Storumans klubb till STORUMAN ARMSPORT. Vi är nu inte längre enda klubben i Lappland.

umluspen.gif
linjalen.gif
oew.gif
vm_data.gif
backup.gif
rena_vinnare.gif