andte.jpg

Svenska Mästerskapen 2010 är i faggorna

För tio år sedan, så när som på några dagar, satt jag i ett möte för dåvarande Svenska Armbrytningsförbundet i Eskilstuna. På det mötet valdes en interimistisk styrelse för det "nya" Svenska Armsportförbundet där jag själv sedemera tog en plats som ordförande i förbundet. Nu snart tio år senare sitter jag här och tänker igenom allt som hänt under dessa tio år. Och det mina vänner, det är en ganska fantastisk resa.

Nu tänker jag inte gå in på allt som hänt under dessa tio år. Det skulle i sig ta alldelens för läng tid och för många spaltmeter av text. Men det finns en fin pararell i tiden för 10 år sedan och det som händer just nu i vår klubb. För inte så länge sedan fick vi reda på att vi blivit tilldelade de Svenska Mästerskapen i armbrytning år 2010. Tävlingarna kommer att hållas den 16-17 april på Bollhallen i Storuman. År 2000, det nya Svenska Armsportsförbundets första verksamhetsår, hölls Svenska Mästerskapen också här i Storuman. Tio år sen... Det kan låta som en lång tidsperiod men själv känner jag det nästan som om det var igår. Då hade vi ett hundratal deltagare totalt på SM, idag förväntar vi oss att det kommer över 250 deltatagare till tävlingarn. Snacka om utveckling på dessa tio år...
- Då hade vi precis inlett satsningen mot juniorer - idag är de nästan lika många på SM som oss seniorer.
- Då var tjejerna dåligt representerade på tävlingarna - idag är 40 procent av landes alla aktiva tjejer (tänk om alla kraft-idrotter hade den statistiken!).
- Då fanns det ett 10-tal större klubbar i Sverige. Idag är vi mer än dubbelt så många...
- Då pratade vi stort och mycket om medlemskap i RF. Idag har vi ett samarbete med Brottningsförbundet som gör oss till medlemmar i RF.
- Då fanns inga dopingkontroller. Idag händer det att aktiva får besök i hemmet av dopingkontrollanter.

Jag skulle kunna fortsätta denna "då-och-nu-lista" med många punkter till men det var det här med spaltmeter text...
Men det som faktiskt gör mig lite stolt är att vår förening har varit föregångare på många v ovanstående punkter. Vi har tillsammans i lilla Storuman fått chansen och möjligheten att påverka armsportens utveckling i Sverige. Jag vill gå så lång att jag säger;
- Utan Storuman Armsport skulle inte armbrytningen se ut som den gör i dag i Sverige.

Det här är inget arbete som man själv roddar igenom. Tvärtom! Det är ett arbete av sammansvetsade krafter som alla drar åt samma håll. Tillsammans har vi bidragit att utveckla armbrytningen till vad den är idag. TACK!

Spännande saker på gång

Det är mycket nu, var det någon som sa. Och det är just det. Mycket! Men det är skoj det som håller på att hända.
- Det är skoj att vi har vuxit ur kostymen och nu söker efter nya lokaler. Storumans kommun är behjälpliga i detta och går allt i lås kommer vi att få tillgång till en kanonlokal mitt i samhället. Det bästa av allt är att vi kanske får möjligheten att dela denna med andra "alternativa" idrotter.
- Det är skoj att vi snart ska arrangeras Sveriges genom tiderna största SM här på hemmaplan. Vi räknar med mycket publik och mycket tävlande.
- Det är skoj att vi tillsammans med Luspengymnasiet lämnat in en ny ansökan om Riksidrottsgymnasium Armbrytning här i Storuman.

Som sagt. Skoj är ordet för dagen.
Leker man med ordet lite så kan man få fram "kojs". Och det är ett lämpligt ord så här i nattens sena timme.
- Nu kryper jag till kojs...

Tack för att ni finns!

Andte
- stolt ordförande för Storuman Armsport


----------------------
Tidigare texter ››

umluspen.gif
linjalen.gif
oew.gif
vm_data.gif
backup.gif
rena_vinnare.gif